Periodisk fasta

Det finns en enorm mängd fördelar med att låta magen vila från att ta hand om mat ibland. Under tiden som du inte äter någonting, dvs fastar (alltså inte ger kroppen någonting annat än kalorifria drycker som vatten, te eller kaffe) får kroppens celler en chans att återhämta sig. Enligt många forskare är periodisk fasta det bästa sättet att hålla inflammationer borta från kroppen. En periodisk fasta kan se ut på många sätt, tex 5:2 eller 16:8. Vid det senare alternativet fastar du under 16 timmar av dygnet och äter endast under 8 timmar. Förslagsvis kan du äta ditt sista mål mat klockan 20 på kvällen och sedan fasta fram till kl 12 dagen efter. Fast du lägger självklart upp din fasta precis som du vill, kanske äter du hellre dagens sista mål mat kl 17 och börjar äta igen kl 9 morgonen efter.  Det finns även forskning som visar att periodisk fasta kan hjälpa kroppen att stå emot farliga sjukdomar som cancer, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar tex. Genom periodisk fasta bromsas även kroppens åldrande, det finns mycket forskning på djur där de har sett att vissa arter har dubblat sin livslängd genom att låta kroppens organ vila från att ta hand om mat. Förutom alla dessa fantastiska hälsofördelar ökar hjärnan produktionen av sin egen tillväxtfaktor som bildar synapser och bidrar till att hjärnans celler skyddas. Det betyder att du dessutom blir lite mer skärpt och pigg av periodisk fasta.

Kroppen förbränner i första hand glukos (socker) och så länge sådant finns i kroppen väntar kroppen med att börja förbränna fett. Fyller du då på med ny mat, vilket ger kroppen nytt glukos, stannar fettet i godan ro kvar ohotat. Men om kroppen får en chans att förbränna glukoset utan att det sedan kommer ny mat direkt hoppar den istället över till att börja bränna fett istället. Förutom att kroppsfettet synligt minskar (vilket man kan bli glad för om man nu har retat sig på det där fettet) så bidrar även förbränning av kroppsfett att kroppen samtidigt rensar bort gifter, bakterierester och läkemdelsrester som lagras i kroppsfettet.

Så som du förstår finns det verkligen en massa fördelar med periodisk fasta. Och en viktig sak som jag läste någonstans och bestämde mig för att ta till mig är att det är inte farligt att vara hungrig. Drick citronvatten eller häll i dig te och försök stå ut så länge du kan bara även om magen kurrar så att det hörs ut på gatan. Alla fördelar gör det värt mödan.

Jag tror att jag har tipsat om den här boken förut men måste i så fall göra det igen för den är en sådan ögonöppnare och så himla bra och lättläst. Missa inte Foodpharmacy

Sjukskriven som jag fortfarande är blev det idag en hel del häng i solstolen med min bok och en grön god juice. Det gäller att passa på!

Receptet på juicen hittar du HÄR

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *